Pierś z kurczaka w panierce sezamowej

Szybka pierś z kurczaka w panierce sezamowej z surówką rarytasek – porcja dla 3 osób.

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka – 3 niewielkie pojedyncze piersi.
  • 2 jajka.
  • Mąka – ok. 3 łyżki.
  • Bułka tarta – ok. 4 łyżki.
  • Sezam – 1 czubata łyżka.
  • Przyprawa do zup i potraw – 1/3 łyżeczki.
  • Olej lub smalec – do smażenia.

Jako dodatki:

  • frytki 450 g.
  • surówka rarytasek firmy „Witamina”.

Sposób przyrządzania:

  • Świeżą pierś z kurczaka umyj, osusz i sklep tłuczkiem do osiągnięcia ok. 0,5 do 1 cm grubości.
  • Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugim roztrzep 2 jaja, na trzecim zmieszaj bułkę tartą z odrobiną przyprawy do zup i potraw oraz z łyżką sezamu.
  • Pierś przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie obtocz kolejno w mące ( nadmiar strzepnij ), roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkami.
  • Wyłóż opanierowane mięso na rozgrzany olej lub smalec.
  • Smaż do osiągnięcia złocistego koloru z obu stron co jakiś czas obracając.
  • Podaj z przygotowanymi oddzielnie frytkami i koniecznie z pyszną, lekko słodką surówką rarytasek.

Przepis własny.

zoom