Szybka pierś z kurczaka w panierce sezamowej z surówką rarytasek – porcja dla 3 osób.
Składniki:
- Mięso z piersi kurczaka – 3 niewielkie pojedyncze piersi.
- 2 jajka.
- Mąka – ok. 3 łyżki.
- Bułka tarta – ok. 4 łyżki.
- Sezam – 1 czubata łyżka.
- Przyprawa do zup i potraw – 1/3 łyżeczki.
- Olej lub smalec – do smażenia.
Jako dodatki:
- frytki 450 g.
- surówka rarytasek firmy „Witamina”.
Sposób przyrządzania:
- Świeżą pierś z kurczaka umyj, osusz i sklep tłuczkiem do osiągnięcia ok. 0,5 do 1 cm grubości.
- Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugim roztrzep 2 jaja, na trzecim zmieszaj bułkę tartą z odrobiną przyprawy do zup i potraw oraz z łyżką sezamu.
- Pierś przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie obtocz kolejno w mące ( nadmiar strzepnij ), roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkami.
- Wyłóż opanierowane mięso na rozgrzany olej lub smalec.
- Smaż do osiągnięcia złocistego koloru z obu stron co jakiś czas obracając.
- Podaj z przygotowanymi oddzielnie frytkami i koniecznie z pyszną, lekko słodką surówką rarytasek.
Przepis własny.