Odkryj prawdziwy smak potrawy dodając do niej surówkę z Buraka Czerwonego. Wszystko się wspaniale komponuje – po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki na 4 porcje:
- Surówka z buraka czerwonego
- sól, pieprz
- cebula
- 1 jajko
- 30dag mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 40dag makaronu wstążki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 15 dag śmietanki kremówki
- 2 łyżki kaparów
- sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
- Pokrój drobno cebulkę i dodaj do mięsa mielonego. Wsyp bułkę tartą oraz 2 łyżki wody. Dopraw sola i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Uformuj małe kuleczki. Wkładaj do wrzącej posolonej wody,. Gotuj 5 min.
- Rozpuść masło, dodaj mąkę, zasmaż. Dodaj śmietanę i wywar z pulpecików ( ok. 400ml ). Zagotuj. Dodaj do smaku sól, pieprz , sok z cytryny i odsączone kapary. Do sosu dodaj pulpety. Ugotuj makaron.
- Pulpety podaj z makaronem i surówka z buraka czerwonego. Smacznego!!!
- na podstawie „Rewia” – Domowe gotowanie