Klopsy w sosie kaparowym

Odkryj prawdziwy smak potrawy dodając do niej surówkę z Buraka Czerwonego. Wszystko się wspaniale komponuje – po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki na 4 porcje:

  • Surówka z buraka czerwonego
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1 jajko
  • 30dag mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 40dag makaronu wstążki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

  • Pokrój drobno cebulkę i dodaj do mięsa mielonego. Wsyp bułkę tartą oraz 2 łyżki wody. Dopraw sola i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Uformuj małe kuleczki. Wkładaj do wrzącej posolonej wody,. Gotuj 5 min.
  • Rozpuść masło, dodaj mąkę, zasmaż. Dodaj śmietanę i wywar z pulpecików ( ok. 400ml ). Zagotuj. Dodaj do smaku sól, pieprz , sok z cytryny i odsączone kapary. Do sosu dodaj pulpety. Ugotuj makaron.
  • Pulpety podaj z makaronem i surówka z buraka czerwonego. Smacznego!!!
  • na podstawie „Rewia” – Domowe gotowanie

zoom