Tę wykwitną surówkę krymską wymyślił … proponujemy ją podawać do pieczeni Rzymskiej.
Składniki na 6 porcji:
- 75 dkg mielonego mięsa
- 1 pęczek dymki
- 2 jaja
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 3 kolorowe papryczki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
- Do mielonego mięsa dodaj posiekana zeszkloną na maśle dymkę. Wbij jaja, wsyp 2-3 łyżki startej bułki i parmezan. Przypraw zmiażdżonym czosnkiem ,ziołami i mielona papryką i gałką muszkatołową, sola , pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Paprykę przetnij na połówki, oczyść i pokrój na paski ( 1cm ), opłucz wrzątkiem, potem zimna woda i osusz.
- Formę do ciasta piaskowego wysmaruj tłuszczem ( np.: olej ) i posyp tartą bułką. Napełniaj na przemian masa i warstwą pokrojonej papryki. Posmaruj wierzch olejem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C około 50 min. Podawaj na ciepło lub zimno z surówką krymską !!! Smacznego!!!
- na podstawie „Gotowanie – onet.pl”