Pieczeń rzymska

Tę wykwitną surówkę krymską wymyślił … proponujemy ją podawać do pieczeni Rzymskiej.

Składniki na 6 porcji:

  • 75 dkg mielonego mięsa
  • 1 pęczek dymki
  • 2 jaja
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 3 kolorowe papryczki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  • Do mielonego mięsa dodaj posiekana zeszkloną na maśle dymkę. Wbij jaja, wsyp 2-3 łyżki startej bułki i parmezan. Przypraw zmiażdżonym czosnkiem ,ziołami i mielona papryką i gałką muszkatołową, sola , pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Paprykę przetnij na połówki, oczyść i pokrój na paski ( 1cm ), opłucz wrzątkiem, potem zimna woda i osusz.
  • Formę do ciasta piaskowego wysmaruj tłuszczem ( np.: olej ) i posyp tartą bułką. Napełniaj na przemian masa i warstwą pokrojonej papryki. Posmaruj wierzch olejem.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C około 50 min. Podawaj na ciepło lub zimno z surówką krymską !!! Smacznego!!!
  • na podstawie „Gotowanie – onet.pl”

zoom